№ 1 (19) – 2023

 

RESULTS AND PROSPECTS FOR INCREASING THE NUTRITIONAL VALUE OF RATIONS FOR SERVICEMEN OF SUBDIVISIONS CONDUCTING AUTONOMOUS COMBAT OPERATIONS

 

https://doi.org/10.37129/2313-7509.2023.19.172-178
 
завантаження V. Olekhnovych

 

завантаження I. Chaikin
завантаження M. Oleniev, Candidate of Technical Sciences, Associate Professor
завантаження I. Mikriukov
завантаження L. Hamanyuk
 
 

Cite in the List of bibliographic references (DSTU 8302:2015)

Олехнович В. Д., Чайкін І. В., Оленєв М. В., Мікрюков І. С., Гаманюк Л. О. Підсумки та перспективи підвищення харчової цінності пайків для військовослужбовців підрозділів, що ведуть автономні бойові дії. Збірник наукових праць Військової академії (м. Одеса). 2023. № 1 (19). С. 172-178. https://doi.org/10.37129/2313-7509.2023.19.172-178
 

Abstract

The article considers the results and prospects of increasing the nutritional value of rations for servicemen of units conducting autonomous combat operations. As an example, the intelligence unit of the Ground Forces of the Armed Forces of Ukraine (SV AFU) is considered. An analysis of improving the quality of rations due to the introduction of modern production technologies, such as microwave (ultra-high-frequency) processing and sublimation, was carried out. The main advantages of microwave processing are determined: the preservation of more nutrients, high processing speed, more uniform heating, economic energy consumption, a wide range of applications. The main advantages of sublimation have been determined: the preservation of the high quality of the product, natural aroma, taste, chemical structure, increase in shelf life, the stability of the process, which allows to ensure the same quality, and the quantity of the product in each batch, the maximum possible reduction in the mass of the finished product. The obtained research results indicate that the selectivity of microwave heating of microorganisms in a non-resonant chamber allows to reduce the exposure time of the product when it is processed in a uniform electromagnetic field by 4-5 times.
It is noted that rational nutrition is an important factor in preserving and maintaining the health of military personnel, as well as maintaining their high combat capability. In order to increase the nutritional standards of servicemen of the units of the Armed Forces of the Armed Forces of Ukraine and provide them with high-quality food products enriched with vitamins and minerals, a commodity analysis of dry food rations used in Italy, Spain, Lithuania and Poland was carried out. It is proposed to improve the set of food products to the complex of combat equipment of a soldier, to which are attached: tablets for water disinfection (based on 1 liter per meal); a set of dry products with a high iodine content (for example, "kelp"); a set of dry products, dry products with a high protein composition (for example, "dried banana").

Keywords

ration, quality, nutritional value, microwave processing, sublimation, dry products.
 
 
 

List of bibliographic references

  1. Звіт про НДР «Визначення складу та обґрунтування вимог до системи життєзабезпечення комплексу бойового екіпірування військовослужбовців підрозділів військової розвідки Сухопутних військ Збройних сил України», шифр «Життєзабезпечення КБЕ». Військова академія (м. Одеса).235 с.
  2. Гончарук А. А., Беляков Ю. В., Оленєв В. М., Шлапак В. О., Гаманюк Л. О. Напрями розвитку системи життєзабезпечення комплексу бойового екіпірування військовослужбовця з використанням досвіду провідних країн світу. Збірник наукових праць Військової академії (м. Одеса). 2020. № 1(13), ч. 1. С. 244–252. URL: https://doi.org/10.37129/2313-7509.2020.13.1.244-252
  3. Оленєв М. В. Удосконалення технології виробництва виноградного соку з застосуванням рівномірного електромагнітного поля надвисокої частоти : дис. …канд. техн. наук: 05.18.13. Одеса, 2009. 156 с.
  4. Оленєв М. В., Дем’янчук Б. О. Підсумки та перспективи розвитку технології мікрохвильового нагріву діелектричних матеріалів. Технологія та конструювання в електронній апаратурі. 2003. № 4. С.57–60.
  5. Оленєв М. В., Безусов А. Т., Дем’янчук Б. О. Показники вибірковості термоелектродинамічної обробки середовищ неоднорідного складу у нерезонансній мікрохвильовій камері. Наукові праці. 2003. Вип. 26. С. 200–203.
  6. Про норми харчування військовослужбових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу підрозділів Державної фіскальної служби, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту : Постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 № 426.
  7. Про затвердження Порядку застосування Каталогу продуктів харчування : Наказ Міністра Оборони України від 29.04.2020 № 140.
 
 
 

References

 
  1. (2020). Report on the GDR «Determining the composition and substantiation of requirements for the life support system of the combat equipment complex of servicemen of the military development units of the Ground Forces of the Armed Forces of Ukraine». [in Ukrainian].
  2. Honcharuk, A. A., Belyakov, Yu. V., Olenev, V. M., Shlapak, V. O., & Gamanyuk, L. O. (2020). Directions for the development of the life support system of a militaryequipment complex using the experience of leading countries of theworld. Collection of scientific works of Odesa Military Academy, 1(13), part 1, 146-153. https://doi.org/10.37129/2313-7509.2020.13.1.244-252 [in Ukrainian].
  3. Olenev, M. V. (2009). Improvement of grape juice production technology using a uniform ultra-high frequency electromagnetic field. (Candidate’s thesis). [in Ukrainian].
  4. Olenev, M. V., & Demyanchuk, B. A. (2003). Conclusions and prospects for the development of technology of microwave heating of dielectric materials. Technology and design in electronic equipment,4, 57-60. [in Ukrainian].
  5. Olenev, M. V.,Bezusov, A. T.,& Demyanchuk,B. A. Selectivity indicators of thermoelectrodynamic processing of media of heterogeneous composition in a non-resonant microwave chamber. Scientific works, 26, 200-203. [in Ukrainian].
  6. Decree of the Cabinet of Ministers of Ukraine dated 29.03.2002 No. 426 On the food standards of military formations and the State Service of Special Communications and Information Protection, police officers, members of the rank and file of the State Fiscal Service, members of the rank and file of civil defense bodies and units.
  7. Order of the Minister of Defense of Ukraine dated April 29, 2020 No. 140 On approval of the Procedure for the use of the Catalog of food products.
Copyright 2014 19.172-178 (eng) А. Розроблено ІОЦ ВА
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free